Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonne-energie-panelen.be Online info over de mogelijkheden en prijzen van zonnepanelen.
Zonne-energie-panelen.be
banner image

Zonnepanelen installateur

Zonnepanelen installeren is geen sinecure. Verschillende factoren zijn namelijk van belang voor een correcte plaatsing: de hellingsgraad van de panelen, de oriëntatie, het ballastgewicht,… Daarom vertrouw je hiervoor beter op een bekwame zonnepanelen installateur. In dit artikel lees je meer over de aanvraag van offertes en waarop je moet letten bij de vergelijking van verschillende offertes.

 

Ga snel naar:
Kies voor een erkende installateur
Tips om offertes te vergelijken
Vraag je offertes aan

 

 

Werkwijze zonnepanelen installateur: 4 stappen

Installateur zonnepanelen

Wil je zonnepanelen laten installeren? Vertrouw hiervoor op een ervaren zonnepanelen installateur.  Hoe verloopt het proces van de aanvraag van je offertes tot de plaatsing van je zonnepanelen? We zetten de 4 stappen kort op een rij:

 

STAP 1: offertes aanvragen

De installatie van zonnepanelen vergt geduld en vakkennis. Om de ideale vakman voor de klus te vinden, vraag je het best verschillende offertes aan bij verscheidene installateurs. Op deze manier kun je gerichter vergelijken. Zorg ervoor dat je zeker al zoveel mogelijk specificaties toelicht in jouw offerteaanvraag zodat de vakman concreet weet wat je wil. Op deze manier weet ook hij of hij kan voldoen aan al jouw wensen. Ontvang gratis offertes van installateurs actief in jouw buurt. 

 

STAP 2: plaatsbezoek & project bespreken

Enkele zonnepanelen installateurs zullen je contacteren en vragen of een plaatsbezoek mogelijk is. Op deze manier kunnen zij het dak en de dakconstructie nakijken en nagaan hoeveel zonnepanelen er mogelijk te monteren zijn.

 

STAP 3: offertes vergelijken en akkoord geven

Op basis van de inspectie en het kennismakingsgesprek gaat de installateur aan de slag en maakt hij een offerte op. Nu je verschillende offertes hebt ontvangen, kun je gericht gaan vergelijken. Hoe je dat het best aanpakt, lees je verderop in dit artikel. Heb je op basis van de vergelijking uiteindelijk beslist welk prijsvoorstel het meest voldoet aan jouw wensen? Bel dan de installateur op voor eventuele vragen en wijzigingen of ga onmiddellijk akkoord met het voorstel.

 

Stap 4: plaatsing zonnepanelen

Wanneer alles in kannen en kruiken is, komt de installateur of het installatiebedrijf langs om van start te gaan. Er zitten vaak enkele maanden tussen het akkoord en de effectieve plaatsing. Hou hier rekening mee en geef op voorhand in de offerteaanvraag ook de gewenste uitvoeringstermijn mee.

 

Kies voor een erkende zonnepanelen installateur

Wil je zonnepanelen plaatsen? Dan ga je best in zee met een erkende zonnepanelen installateur met een certificaat van bekwaamheid. Dit is geen verplicht certificaat, maar het onderstreept de technische expertise van de plaatser en verzekert je van een kwalitatieve installatie. De overheid kent dit certificaat o.a. toe op basis van het volgen van een erkende opleiding, het slagen voor een examen en relevante beroepservaring van de vakman. Gecertificeerde installateurs kosten misschien meer dan andere, maar zijn zeker de beste keuze.

BELANGRIJK: laat je zonnepanelen plaatsen en werk je samen met een erkende zonnepanelen installateur? Dan heb je recht op het verlaagde btw-tarief van 6% op zowel de aanschaf als de plaatsing van je installatie. Let op: dit verlaagde btw-tarief geldt enkel voor woningen ouder dan 10 jaar. Je kan gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij erkende zonnepanelen installateurs via onze offerteservice.

 

zonnepanelen installateur

 

Tips om offertes te vergelijken

Je hebt het offerteformulier ingevuld en verscheidene offertes ontvangen? Prima. Maar hoe ga je nu te werk om deze offertes met elkaar te vergelijken? We geven je hieronder enkele aandachtspunten mee.

 

TIP 1: Let op de prijs, maar wees selectief

De prijs is natuurlijk een erg belangrijk aspect in jouw keuze, maar staar je er zeker niet blind op. Voor een installatie met een 12-tal zonnepanelen betaal je al snel €6.000 (incl. btw & plaatsing). Ga bij de offerte ook na of er met een totaalprijs of uurprijs gewerkt wordt.

Belangrijk: bij de aankoop van zonnepanelen moet je altijd de terugverdientijd en het rendement in gedachten houden. Tegenwoordig staat de aankoopprijs van zonnepanelen historisch laag, je hebt ze binnen de 8 à 15 jaar terugverdiend. Op voorwaarde natuurlijk dat je voor kwalitatieve panelen gaat die correct gemonteerd zijn. Kies dus zeker voor een betrouwbare zonnepanelen installateur die beschikt over het certificaat van bekwaamheid.

 

TIP 2: Vergelijk technische aspecten en bijkomende opties

Hou bij het vergelijken van offertes zeker ook rekening met de technische aspecten. Ga bijvoorbeeld goed na welke voorstellen de verschillende installateurs doen op vlak van de soort en de hoeveelheid panelen, het merk van de omvormer, … Wees ook aandachtig voor de kwaliteit van de technische elementen.

 

TIP 3: Check de kleine lettertjes

De prijs en de technische aspecten van de offerte zijn de 2 meest doorslaggevende elementen bij de vergelijking. Toch hou je best nog rekening met vragen als:

  • Wat is wel en niet inbegrepen in de prijs en wat kan eventueel nog extra aangerekend worden?
  • Wat is de uitvoeringstermijn van de verschillende offertes?
  • Is de prijs exclusief of inclusief btw?
  • Wat is de geldigheidsduur van de offerte?
  • Zijn er onbepaalde kosten opgenomen?
  • Beschrijft de offerte absolute werkuren of kunnen die nog onderhevig zijn aan veranderingen?
  • Hoe lang heb je garantie op het geleverde werk of de materialen?

Zet deze vragen bij het vergelijken van offertes nog eens goed op een rijtje. Je bepaalt zelf welke zaken jouw keuze meebepalen en welke niet.

 

TIP: duidelijke afspraken = vlotte samenwerking!

Maak op voorhand duidelijke afspraken met jouw zonnepanelen installateur. Spreek bijvoorbeeld samen af welke werkzaamheden en kosten inbegrepen zijn in de offerte en welke niet, wanneer de montage zal gebeuren en of er eventuele voorbereidende werken moeten gebeuren.

 

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.