Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonne-energie-panelen.be Online info over de mogelijkheden en prijzen van zonnepanelen.
Zonne-energie-panelen.be
banner image

kVA zonnepanelen: betekenis & hoe berekenen? [+ FAQ]

Bij zonnepanelen reken je vaak in kilowattpiek, maar ook de term kVA komt voorbij. Waarvoor staat deze afkorting? Wat is de betekenis hiervan en hoe bereken je het kVA van je zonnepanelen? Je leest het hier.

Ga snel naar:
Wat is kVA bij zonnepanelen?
Hoe kVA zonnepanelen berekenen?
Zonnepanelen > 10 kVA: aandachtspunten
kVA zonnepanelen: veelgestelde vragen
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Wat betekent kVA bij zonnepanelen?

kVA is een eenheid die je gebruikt om het vermogen van de omvormer van je zonnepanelen aan te duiden. De afkorting ‘kVA’ staat voor kilovolt-ampère. kVA zie je vaak in lijn met kilowattpiek en kilowatt, maar wat hebben deze termen met zonnepanelen te maken? We leggen het hieronder uit. • Wat betekent kWp in lijn met kVA?

  kWp staat voor kilowattpiek. Je drukt het vermogen van zonnepanelen uit in kWp. Met 10 zonnepanelen van 400 Wp heb je bv. een totaal vermogen van 4 kWp. De opbrengst aan groene stroom van zonnepanelen druk je dan weer uit in kWh. En kVA dan? Dat is hoeveel de omvormer van je zonnepanelen maximaal kan omzetten naar stroom. Het resterende vermogen gaat helaas verloren. • Hoe bereken ik kVA naar kWp?
  Het maximale piekvermogen (in Wp) van een zonnepaneel haal je bijna nooit. Er is altijd wel schaduw of een andere belemmerende factor als bewolking. Als je een omvormer zoekt, die in kVA telt, is het handig om te rekenen met een correctiefactor van 0,85.

Meer weten over de kVA bij zonnepanelen? Ga in gesprek met een erkende installateur. Die legt je graag alles haarfijn uit. Kom vrijblijvend in contact met meerdere installateurs in je buurt.

kVA zonnepanelen

 

Wat is kVA bij zonnepanelen?

Je zonnepanelen en omvormer hebben beide een vermogen. De omvormer die je nodig hebt bij je zonnepanelen om zonne-energie om te zetten naar wisselstroom, kan een iets lager vermogen hebben dan het piekvermogen van je zonnepanelen. Het verschil tussen het vermogen van je omvormer en dat van je zonnepanelen leggen we kort even uit.

 

1. kVA van de omvormer

Je omvormer heeft minder vermogen dan je zonnepanelen nodig. Dit komt omdat je vrijwel nooit het maximale vermogen van je zonnepanelen gebruikt. Als je omvormer evenveel of meer vermogen zou hebben als je zonnepanelen, betaal je dus te veel geld voor deze omvormer.

Daarnaast is er bij een omvormer sprake van efficiency. Een omvormer heeft een beter rendement als hij zwaarder belast is. Het is dus noodzakelijk om uit te rekenen welke omvormer qua vermogen voldoet.

 

2. kVA van de zonnepanelen

Je zonnepanelen hebben een vermogen, maar dus eigenlijk geen kVA. De kVA is de meeteenheid die je gebruikt voor de omvormer. Bij de panelen zelf reken je in kWp. Daarnaast zal een omvormer niet snel het maximale vermogen bereiken.

Het aantal kVA van je omvormer is bepalend voor hoeveel stroom het kan omzetten. Als de omvormer meer stroom krijgt dan nodig, is er sprake van verlieswarmte. Dit verlies heet ook wel overdimensionering.

 

Laat je adviseren door een vakspecialist!

De kVA van zonnepanelen is een lastig onderwerp. Kom je er niet helemaal uit hoeveel kVA jouw omvormer van je zonnepanelen nodig heeft? Een vakspecialist heeft hier alle kennis over.

Heb je nog vragen over de kVA bij zonnepanelen? Een vakspecialist kan alle onduidelijkheden met je bespreken en je advies geven. Kom gratis en vrijblijvend in contact met meerdere vakspecialisten.

 

Hoe kVA zonnepanelen berekenen?

Hoeveel kVA je nodig hebt voor de omvormer van je zonnepanelen, kan je zelf berekenen. Omdat je zonnepanelen vrijwel nooit het piekvermogen halen, reken je meestal met een factor van 0,75. De rekensom is dan als volgt: verbruik zonnepanelen in ampère x 0,75 = kVA.

De opbrengst van je zonnepanelen in kWh bereken je dan weer door het piekvermogen in kWp te vermenigvuldigen met 0,85. Voor elke Wp aan vermogen krijg je namelijk 0,85 kWh aan stroom.

Kom je er niet uit? Laat je benodigde kVA berekenen door een vakspecialist. Deze is op de hoogte van de mogelijkheden. Ontvang nu gratis advies op maat van een expert. 

 

Zonnepanelen > 10 kVA: aandachtspunten

Als particulier zal je omvormer zelden meer dan 10 kVA nodig hebben. Maar bij grote zonnepanelen-installaties voor bijvoorbeeld bedrijven, horeca, … is het wel mogelijk. Hiervoor gelden wel een aantal wetten en regels, waaronder:

 • Bij het vervangen van je omvormer moet je dit melden aan je netwerkbeheerder.
 • Als je je omvormer wil vervangen, heb je een nieuwe AREI keuring nodig van je elektrische binneninstallatie.
 • Als je je zonnepanelen vervangt bij beschadiging, defect of productiefout, moet je dit melden aan je netwerkbeheerder. Slijtage is geen reden tot vervanging.
 • Bij het vervangen mag het totale piekvermogen van je nieuwe panelen maximaal 10% hoger zijn dan bij je oude installatie (als je totale installatie kleiner of gelijk is aan 25 kVA).
 • Bij de vervanging van (een deel van) je installatie groter dan 25 kVA mag het totale piekvermogen maximaal 1 kWp groter zijn dan voorheen.
 • Als je de installatie wil verwijderen of buiten dienst stellen, moet je dit melden aan je netwerkbeheerder.

TIP: laat je zonnepanelen plaatsen of vervangen door een vakspecialist. Deze is op de hoogte van alle regels en wetten. Vergelijk nu meerdere offertes van erkende installateurs.

 

kVA zonnepanelen berekenen

 

kVA zonnepanelen: veelgestelde vragen

De kVA van de omvormer van je zonnepanelen is geen eenvoudig onderwerp. Dit berekenen is ook niet zomaar te doen. Daarnaast zijn er nog een aantal andere belangrijke vragen. • Is kVA gelijk aan kWp?
  Kortweg gezegd, nee. kWp is een manier om uit te drukken hoeveel energie zonnepanelen kunnen binnenkrijgen. kVA is de maximale output van je omvormer.


 • Hoeveel kVA heb ik nodig voor een woning?
  Voor een standaard woning is een omvormer met 9,2 kVA ruim voldoende.


 • Waar vind ik de kVA van mijn omvormer?
  Dit is terug te vinden in het technische informatieboekje van je omvormer. Vaak wordt kVA hierin vernoemd na de noemer pac. Het getal is altijd kleiner dan tien.


 • Hoeveel zonnepanelen is 5 kVA?
  Dat is afhankelijk van het vermogen per zonnepaneel. Als je een paneel hebt van 410 Wp, heb je 14 zonnepanelen nodig. Maar dat is ook afhankelijk van wat je verbruikt, je gezinssamenstelling, …

 

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.