Voordelen zonnepanelen
Ze vallen steeds meer op in het straatbeeld: zonnepanelen. Steeds meer mensen kiezen er namelijk voor om hun eigen energie op te wekken. Waarom zonnepanelen zo populair zijn, heeft verschillende redenen. Zonnepanelen hebben immers veel voordelen, alhoewel er ook enkele nadelen zijn.
Voordelen van zonnepanelen op een rijtje
Bespaar op je energiefactuur
Wie zijn eigen stroom opwekt, bespaart op zijn energierekening. Elektriciteit die je zelf opwekt, hoef je niet meer van de energieleverancier te kopen. Zo simpel is het.
Terugverdientijd zonnepanelen
Doordat je je eigen stroom opwekt en dus op de elektriciteitskosten bespaart, verdien je de zonnepanelen na verloop van tijd terug. Gemiddeld duurt het ongeveer tien jaar voordat je de panelen hebt terugverdiend. Zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee, dus de resterende 15 jaar is pure winst.
Schone energie
Een ander voordeel van zonnepanelen is dat je op een milieuvriendelijke manier stroom opwekt. Energie opwekken via zonnepanelen is een vorm van groene energie en beperkt de CO2- uitstoot aanzienlijk. Natuurlijk kost het wel energie om de zonnepanelen te produceren, maar die kosten zijn na twee of drie jaar gecompenseerd.
Lange levensduur
Gemiddeld gaan zonnepanelen 25 jaar mee. In die 25 jaar hoef je eigenlijk nauwelijks iets aan onderhoud te doen. Het enige wat je hoeft te doen is de zonnepanelen af en toe schoonmaken voor een beter rendement. Daarnaast is de installatie van zonnepanelen eenvoudig, zijn ze veilig, slijten niet en ze maken geen geluid. Je hebt er dus eigenlijk helemaal geen omkijken naar.
Geen stijgende energieprijzen
Hoe meer mensen kiezen voor eigen opgewekte energie, hoe minder elektriciteit leveranciers verkopen. Dat betekent dat de prijs per kWh in de toekomst alleen maar zal stijgen. Maar daar hebben mensen met zonnepanelen dus geen last meer van. Want de stroom die jij opwekt, hoef je niet te betalen.
Stroompanne? Niet bij jou!
Stroompanne bij de energieleverancier? Daar heb jij geen last van. Je hebt je eigen energiebron en bent niet meer afhankelijk van de energieleverancier.
Huis stijgt in waarde
Door zonnepanelen aan te schaffen, stijgt de waarde van je woning. Mocht je het huis ooit willen verkopen dan zorgen zonnepanelen ongetwijfeld voor een hogere verkoopprijs. Jouw woning heeft immers een gunstiger energielabel en de maandlasten zijn minder hoog.
Dalende prijs
Voor veel mensen is de hoge kost van zonnepanelen een behoorlijke drempel om te investeren in zonnepanelen. Door de toenemende concurrentie dalen de prijzen echter enorm. Voor 13 zonnepanelen, genoeg voor een gemiddeld huishouden, betaal je op dit moment ongeveer 6.500 euro. Dat bedrag heb je binnen 10 jaar terugverdiend, dus de investering loont altijd.
Bewuster energieverbruik
Eigenaars van zonnepanelen gaan meer bewust om met energie. Zij verbruiken gemiddeld minder stroom dan huishoudens zonder zonnepanelen. En zo wordt het milieu nog minder belast.
Ook profiteren van de voordelen van zonnepanelen? Ontvang hier offertes van erkende vakmannen.
Nadelen van zonnepanelen
Zonnepanelen zijn niet alleen rozengeur en maneschijn. Er zijn ook een aantal nadelen verbonden aan zonnepanelen. Door de voor- en nadelen van zonnepanelen tegen elkaar af te wegen, kan je een goede beslissing nemen. De meeste nadelen van zonnepanelen wegen echter nauwelijks op tegen de voordelen ervan.
Het rendement
Je haalt alleen volledig rendement uit je zonnepanelen als deze volledig op het zuiden gericht zijn, in een hoek van 36 graden. In de praktijk blijkt dit bij de meeste huishoudens lastig voor elkaar te krijgen. Het optimale rendement van zonnepanelen behalen, is dan ook vrijwel onmogelijk. Toch is alle stroom die je zelf opwekt natuurlijk winst.
Look
Niet iedereen is even gecharmeerd van de look die zonnepanelen aan je huis geven. Vooral in de beginjaren toen de zonnepanelen een blauwe kleur hadden, vonden veel mensen dit lelijk. Inmiddels zijn de zonnepanelen ook qua uiterlijk behoorlijk verbeterd. Er zijn zeer stijlvolle zonnepanelen in zwart en zelfs zonnepanelen die in je dak kan inwerken. Zo vallen ze nog nauwelijks op.
Zonnepanelen omvormer
Met alleen zonnepanelen op het dak leggen, kan je nog geen stroom opwekken. Je hebt een omvormer nodig die de zonnewarmte omzet in stroom. Een omvormer kost gemiddeld 750 tot 1.000 euro, maar gaat minder lang mee dan zonnepanelen (gemiddeld tien jaar) en moet dus eerder vervangen worden. Daarnaast heb je bij meer dan drie zonnepanelen een extra groep in je meterkast nodig. Dat kost ongeveer 400 euro.
Prosumententarief
Wie teveel energie produceert met zijn zonnepanelen moet die elektriciteit terug op het net plaatsen. En daarvoor betaal je een vergoeding, het prosumententarief. Een gezin met een gemiddelde installatie (4,2 kW) betaalt zo’n 340 euro per jaar aan deze belastingen.