Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonne-energie-panelen.be Online info over de mogelijkheden en prijzen van zonnepanelen.
Zonne-energie-panelen.be
banner image

Off grid zonnepanelen

Met off grid zonnepanelen ben je losgekoppeld van het elektriciteitsnet en wek je al je benodigde stroom zelf op. Er komt echter veel bij kijken voor je jouw installatie als ‘off the grid’ kan beschouwen. Bovendien zijn alleen zonnepanelen niet voldoende. Wat heb je nodig voor zo’n installatie en hoeveel kost het? Wat zijn de voor- en nadelen en is het altijd mogelijk? Ontdek het allemaal hier!

Ga snel naar:
Voor- en nadelen off grid zonnepanelen
Waaruit bestaan off grid zonnepanelen?
Prijs off grid systeem zonnepanelen
Welke aanvullende systemen zijn nodig?
Vraag vrijblijvend offertes op maat aan

 

 

Wat zijn off grid zonnepanelen?

Off grid zonnepanelen zijn normale panelen, maar geplaatst op een woning zonder een aansluiting op het elektriciteitsnet. In theorie ben je zo onafhankelijk van energieleveranciers, mits je genoeg stroom opwekt. Dit is iets anders dan een volledig zelfvoorzienend huis. Een zelfvoorzienende woning maakt ook geen gebruik van leidingen voor water, gas, …

Meer weten over off grid zonnepanelen installaties? Vergelijk vrijblijvend voorstellen van meerdere erkende installateurs actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice. Start je aanvraag hier.

off grid zonnepanelen

 

Voor- en nadelen van off grid zonnepanelen

  • Lagere energierekening: hoe meer groene stroom je opwekt met zonnepanelen, hoe beter. Ga je ‘off the grid’? Dan betaal je helemaal geen stroomkosten meer en heb je dus ook geen last van schommelende energieprijzen.
  • Onafhankelijk van het net: kies je voor off grid zonnepanelen? Dan neem je geen stroom af van een energieleverancier. Je bent dus volledig onafhankelijk van het net en eventuele storingen.
  • Milieuvriendelijk: groene stroom van je zonnepanelen is duurzaam en milieuvriendelijk. Dit in tegenstelling tot netstroom, die vaak nog is opgewekt met fossiele brandstoffen.
  • Meerdere financiële voordelen: voor de zonnepanelen zélf zijn de mogelijke financiële voordelen beperkt tot het verlaagde btw-tarief van 6% voor woningen ouder dan 10 jaar, de Mijn VerbouwLening, … Combineer je off grid panelen met een zonneboiler, een warmtepomp, …? Voor dergelijke systemen kom je wel in aanmerking voor de Mijn VerbouwPremie.

 

  • Geen back-up bij storing: is er een probleem met je off grid zonnepanelen-installatie? Dan zit je ook echt zonder stroom. Het is daarom belangrijk om voor een eigen back-up te zorgen, bijvoorbeeld in de vorm van een generator en/of windmolen.
  • Grote investering: een zonnepanelen-installatie met een thuisbatterij is een behoorlijke investering. Wil je het hele jaar genoeg stroom opwekken? Dan heb je vaak ook nog een generator, een windmolen, … nodig.
  •  Niet altijd mogelijk: meestal zijn woningen in (de buurt van) steden of dorpen niet geschikt voor off grid installaties. Ook zijn off grid woningen in sommige gebieden zelfs verboden. Dit soort energievoorziening is vooral geschikt voor vakantiewoningen of op afgelegen plekken waar een aansluiting op het net moeilijk is.

 

Waaruit bestaan off grid zonnepanelen?

Wil je een off grid systeem voor zonnepanelen laten opbouwen voor jouw woning? Zo’n systeem bestaat uit de volgende onderdelen:

 

1. Zonnepanelen

Wil je zeker zijn van een zonnepanelen-installatie die je volledige stroomverbruik dekt? Let dan goed op je jaarlijkse energieverbruik. Zeker bij off grid panelen is het verstandig om je installatie licht te overdimensioneren. Dat betekent dat je zonnepanelen iets meer opwekken dan je gemiddeld verbruikt. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan als je iets meer stroom verbruikt dan gemiddeld.

BELANGRIJK: heb je te weinig ruimte op je dak? Kies dan voor een hoger piekvermogen per paneel of overweeg bijvoorbeeld extra off grid zonnepanelen voor je tuinhuis, schuur, … Een vakman geeft graag advies over de mogelijkheden. Kom in contact met ervaren vakmensen actief in jouw buurt.

 

2. Omvormer

Een off grid omvormer zet de opgewekte gelijkstroom van je zonnepanelen om in bruikbare wisselstroom voor je elektrische apparaten. In het geval van een off grid installatie is het ook van belang dat overtollige stroom tegelijkertijd in je thuisbatterij wordt opgeslagen.

LET OP: de omvormer moet zijn afgestemd op de thuisbatterij. Hierbij gaat het om een hybride omvormer, geschikt voor je batterij én je panelen.

 

3. Thuisbatterij

De thuisaccu slaat overtollige stroom op die je niet meteen nodig hebt. Zo kom je in de nacht niet zonder elektriciteit te zitten of als het een tijdje wat minder zonnig is. Zeker bij een off the grid systeem is een thuisbatterij nodig die voldoende overtollige stroom kan opslaan. Een installateur stemt het vermogen van die batterij af op je stroomverbruik én de productie van je panelen.

 

4. Back-up generator

De combinatie van off grid zonnepanelen en een thuisbatterij is meestal niet voldoende om genoeg stroom op te wekken. Voor dit laatste deel gebruik je doorgaans een aanvullende generator.  Deze draaien op benzine of diesel. Dit is een minder duurzaam, maar betrouwbaar alternatief. Een kleine windmolen is dan bijvoorbeeld milieuvriendelijker.

 

Off grid zonnepanelen installatie laten plaatsen? Schakel een vakman in!

Er komt veel kijken bij de installatie van off grid zonnepanelen met een batterij. Maak daarom gebruik van onze gratis offerteservice en vergelijk vrijblijvend voorstellen van meerdere ervaren zonnepanelen specialisten actief in jouw buurt. Start je aanvraag hier.

 

Prijs off grid systeem zonnepanelen

De totale prijs van een off grid zonnepanelen set is afhankelijk van de gekozen installatie, het type thuisbatterij, welke aanvullende maatregelen je neemt, … Hieronder een overzicht van de richtprijzen:

Off grid installatiesGemiddelde prijs (excl. btw en incl. plaatsing)
Zonnepanelen€ 6.000 - 11.500
Thuisbatterij€ 4.000 - 10.000
Generator€ 150 - 8.500

LET OP: dit zijn enkel richtprijzen. Zo verschillen de kosten per project, maar ook van installateur tot installateur. Vergelijk daarom vrijblijvend offertes van 2 à 3 erkende zonnepanelen experts actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

 

off grid zonnepanelen set

 

Aanvullende systemen

Alleen een zonnepanelen installatie is niet voldoende om ‘off the grid’ te gaan. Hieronder een overzicht met mogelijke aanvullende systemen:

1. Windmolen

Ook een windmolen is inzetbaar om groene stroom op te wekken. Hierbij gaat het dan om een kleine molen, in je tuin of op je dak. Belangrijk is dat de molen genoeg wind kan vangen om te draaien (vanaf 6 m/s), en dat je een stedenbouwkundige vergunning + toestemming van je buren hebt. Windmolens zijn het meest geschikt aan de kust of op vlakke oppervlakten.

Richtprijs: € 3.000 à 46.000 (excl. btw, incl. plaatsing)

 

2. Zonneboiler

Met een zonneboilercombi kan je je woning en je sanitair water verwarmen, met de hulp van de zon. Zonnecollectoren op je dak vangen de warmte dan op en geven die door aan een groot voorraadvat. Let wel: dit soort systemen zijn vooral geschikt voor centrale verwarming op lage temperatuur.

Richtprijs: € 2.500 à 7.000 (excl. btw, incl. plaatsing)

 

3. Warmtepomp

Een warmtepomp is goed te combineren met off grid zonnepanelen. Stroom die je met je panelen opwekt, gebruik je dan om de warmtepomp aan te drijven. Zo’n systeem haalt warmte uit de buitenlucht of de aardbodem. Warmtepompen halen ongeveer 3/4 van de benodigde warmte uit de omgeving en daarom ligt het verbruik een stuk lager dan bij een traditionele cv-ketel.

Richtprijs: € 2.500 à 24.000 (excl. btw, incl. plaatsing).

 

Meer weten over off grid zonnepanelen installaties? Vergelijk offertes!

Wil je meer te weten komen over zonnepanelen off grid maken? En of het mogelijk is binnen jouw woonsituatie? Maak dan zeker gebruik van onze gratis offerteservice. Zo vergelijk je vrijblijvend voorstellen van meerdere vakmensen en geniet je altijd van gericht advies en prijzen op maat. Start je aanvraag via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.