Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonne-energie-panelen.be Online info over de mogelijkheden en prijzen van zonnepanelen.
Zonne-energie-panelen.be
banner image

Opslag batterij zonnepanelen

Heb je al zonnepanelen of wil je zo’n installatie laten plaatsen? Dan is het een goed idee om te investeren in een opslag batterij voor zonnepanelen. Zo verhoog je je zelfconsumptie van je groene stroom en bespaar je nog meer op je energiefactuur. Hoeveel batterij opslag voor je zonnepanelen heb je nodig? Hoeveel kost zo’n opslag batterij voor zonnepanelen? En hoe kan je gericht installateurs vergelijken? Je ontdekt het in dit artikel.

Ga snel naar:
Voor- en nadelen opslag batterij zonnepanelen
Batterij opslag zonnepanelen prijs
Belangrijke aandachtspunten
Hoe installateurs vergelijken?
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Wat is een opslag batterij voor zonnepanelen?

Zonnepanelen produceren vaak meer groene stroom dan we kunnen gebruiken. Wil je die gratis elektriciteit niet verloren laten gaan? Dan kan je die zonne-energie opslaan in een opslag batterij voor je zonnepanelen. Het principe is erg eenvoudig: overdag laadt je batterij op met de overtollige groene stroom van je zonnepanelen en die kan je ’s avonds en ’s nachts gebruiken. Zo moet je pas weer elektriciteit van het net halen als je batterij leeg is.

Interesse in een opslag batterij voor je zonnepanelen? Een erkende installateur informeert je graag over de mogelijkheden en helpt je bij het maken van de juiste keuze. Ontvang gratis advies op maat.

opslag batterij zonnepanelen

 

Voor- en nadelen opslag batterij zonnepanelen

Door de verplichte invoering van de digitale meter in Vlaanderen is batterij opslag voor je zonnepanelen meer dan ooit interessant. Hoe meer zonne-energie je kan opslaan en verbruiken, hoe minder stroom je van het net moet halen. En dus hoe lager je energiekosten liggen.  Een kort overzicht van de troeven van zo’n thuisaccu:

 

Voordelen opslag batterij zonnepanelen

  • Extra besparing op je energiefactuur: met voldoende batterij opslag voor je zonnepanelen stijgt je zelfverbruik van zonne-energie van gemiddeld 30% naar 60%. Zo kan een gemiddeld gezin jaarlijks ongeveer 300 euro extra besparen op de energiefactuur (afhankelijk van de elektriciteitsprijs).
  • Grotere onafhankelijkheid van het net: met een opslag batterij voor je zonnepanelen moet je veel minder elektriciteit van het net halen. Zo ben je onafhankelijker van dat elektriciteitsnet en de wissende tarieven van energieleverancier tot energieleverancier.
  • Nog lagere CO2-uitstoot: door meer groene, hernieuwbare energie van je zonnepanelen te verbruiken, stoot je uiteraard ook minder CO2 uit. Op die manier draag je dankzij je zonnepanelen met accu opslag een extra steentje bij aan de strijd tegen de klimaatopwarming.
  • Back-up tijdens stroompannes: valt de stroom uit? Geen nood, dankzij de opslag van zonne-energie in je zonnepanelen batterij blijven je elektrische apparaten en verlichting gewoon werken. Zeker voor zelfstandigen en in de horeca is dat een extra troef.

 

Nadelen opslag batterij zonnepanelen

  • Niet goedkoop: een opslag batterij voor zonnepanelen is een behoorlijke investering. Al blijft de prijs wel dalen en de kwaliteit toenemen. Bovendien kan je de kosten ook drukken met de thuisbatterij premie van netbeheerder Fluvius. Verder lees je meer over de prijs voor batterij opslag voor je zonnepanelen.
  • Niet 100% onafhankelijk: ook met een thuisbatterij is helemaal ‘off grid’ gaan niet mogelijk. Je bent dus niet 100% onafhankelijk van het elektriciteitsnet en de wisselende energieprijzen.
  • Wisselende levensduur: de levensduur van een thuisaccu hangt af van het aantal keer dat de batterij kan op- en ontladen. En die laadcycli kunnen flink verschillen van toestel tot toestel. Wil je zeker zijn van een optimale levensduur? Vraag dan voorstellen aan bij meerdere erkende installateurs actief in je buurt.

 

Batterij opslag zonnepanelen prijs

De prijs van een opslag batterij voor zonnepanelen hangt vooral af van de capaciteit, de levensduur, het merk (Tesla, LG, Huawei, …), … Gemiddeld mag je rekenen op 4.000 à 10.000 euro, excl. btw en incl. plaatsing.

LET OP: laat je je zonnepanelen samen met je batterij opslag plaatsen? Dan zullen de kosten lager liggen. Vanwege de vlottere plaatsing, maar ook omdat je geen 2e omvormer nodig hebt. Wil je zonnepanelen met accu opslag laten plaatsen? Vraag gratis offertes aan bij meerdere erkende installateurs actief in je buurt.

 

TIP: druk de kosten met premies en financiële voordelen

Tot eind 2024 kom je in aanmerking voor de thuisbatterij premie van Fluvius. Het gaat om een maximumbedrag van € 2.550. Let op: de premiebedragen verminderen wel elk jaar. Is je woning ouder dan 10 jaar? Dan geniet je ook nog eens van het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21% op zowel de arbeids- als de materiaalkosten. Zo kan je de prijs voor je batterij opslag voor zonnepanelen flink inperken.

Advies op maat nodig? Een erkende installateur vertelt je graag meer over de mogelijke premies en financiële voordelen waarop je recht hebt. Bovendien bezorgt hij je alle nodige documenten voor een vlotte aanvraag. Ontvang gratis voorstellen bij installateurs actief in je buurt.

 

batterij opslag zonnepanelen

 

Belangrijke aandachtspunten

Wil je investeren in batterij opslag voor je zonnepanelen? Voor een optimale werking en rendement van je thuisbatterij hou je best rekening met de volgende aandachtspunten:

  • Opslagcapaciteit van de thuisbatterij: het is essentieel dat de opslag van de batterij voor je zonnepanelen is afgestemd op de opbrengst van die zonnepanelen en je energieverbruik. Kortom, hoe groter het vermogen van je zonnepanelen-installatie, hoe groter de opslagcapaciteit van je thuisbatterij.
  • Soort opslag batterij voor zonnepanelen: je kiest best voor een lithium-ion-batterij of een zoutwater-batterij. Enkel voor die types van thuisaccu’s kan je een premie van de netbeheerder krijgen. Bovendien gaan die ook veel langer mee dan loodzuur thuisbatterijen.
  • Aantal laadcycli: het aantal keer dat een opslag batterij voor zonnepanelen kan op- en ontladen bepaalt de levensduur. Dat aantal laadcycli verschilt volgens de kwaliteit van de thuisbatterijen. Vraag je installateur zeker ook naar de resterende opslagcapaciteit van je batterij op het einde van die levensduur.
  • Extra omvormer: heb je al zonnepanelen  en wil je extra investeren in een opslagbatterij? Dan volstaat je huidige omvormer niet. Ofwel laat je dus een extra omvormer apart plaatsen, ofwel kies je voor een thuisbatterij met een ingebouwde omvormer.
  • Kwaliteit van de batterij: kies je voor een opslag batterij voor zonnepanelen van Tesla, LG, SolarWatt of een ander kwalitatief merk? Dan ben je zeker van een rendabele thuisbatterij met een goed rendement en een lange levensduur.

Op zoek naar een installateur actief in je buurt? Je kan gratis advies en prijzen op maat aanvragen bij verschillende erkende installateurs actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Hoe erkende installateurs vergelijken?

Wil je zeker zijn van een zonnepanelen accu opslag op jouw maat? Dan werk je best samen met een erkende installateur actief in je buurt. Om een doordachte keuze te maken, is het aangeraden om verschillende offertes aan te vragen. Maar hoe kies je de beste installateur voor jouw opslag batterij? Enkele tips op een rij:

  1. Kijk naar de specialisatie van de installateurs

    Niet elke installateur van zonnepanelen is even gespecialiseerd in het plaatsen van thuisbatterijen. Daarom kijk je best na hoeveel ervaring en expertise de vakmannen hebben rond batterij opslag voor zonnepanelen. Door te kiezen voor een gespecialiseerde installateur ben je zeker van een kwalitatieve thuisaccu op jouw maat.

  2. Leg de adviezen naast elkaar

    Hoeveel batterij opslag voor je zonnepanelen heb je nodig? Kies je best voor een batterij met een geïntegreerde omvormer of niet? Welke thuisbatterij merken staan garant voor topkwaliteit? Vergelijk zeker de adviezen van verschillende installateurs rond de zonnepanelen batterijopslag die je nodig hebt.

  3. Vergelijk de materiaal- en arbeidskosten

    Kijk op de verschillende offertes goed naar de prijs voor de voorgestelde thuisbatterijen, de eventuele aparte omvormer, … Naast die materiaalkosten kunnen ook de plaatsingskosten verschillen van installateur tot installateur. Door al die kosten grondig te vergelijken, maak je een doordachte keuze tegen een correcte prijs.

  4. Let op de kwaliteit en het merk van de batterijen

    Je staart je best ook niet blind op de prijs van een opslag batterij voor zonnepanelen. Voor een hoogwaardige thuisbatterij met een lange levensduur kies je best voor een kwalitatief merk: een opslag batterij voor zonnepanelen van Tesla, LG, Huawei, … Vraag de installateurs zeker naar het rendement van deze batterijen, hun aantal laadcycli, …

  5. Hou rekening met de uitvoeringstermijn

    Check wanneer de installateurs je batterij opslag voor je zonnepanelen kunnen plaatsen. Die uitvoeringstermijnen kunnen flink verschillen per vakman. Door goed te vergelijken kan je sneller je zonne-energie doeltreffend opslaan en je zelfverbruik verhogen.

  6. Check de garantie en financiële voordelen

    Installateurs bieden een garantie aan op de thuisaccu’s waarmee ze werken. Doorgaans bedraagt die termijn 10 jaar, maar dat kan verschillen van fabrikant tot fabrikant. Ga daarnaast ook na welke premies & financiële voordelen de installateurs voorstellen. Bevraag hen zeker ook naar de voorwaarden en bedragen van die financiële voordelen.

Gratis offertes vergelijken? Je kan vrijblijvend voorstellen van verschillende installateurs actief in je buurt aanvragen via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.