Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonne-energie-panelen.be Online info over de mogelijkheden en prijzen van zonnepanelen.
Zonne-energie-panelen.be
banner image

Welke zonnepanelen kiezen: 4 belangrijke criteria

Zonnepanelen kopen is een heuse investering. Het is dan ook belangrijk om goed na te denken over welke zonnepanelen het meest geschikt zijn in jouw situatie. In dit artikel overlopen we 4 criteria waarop jij je kan baseren om een doordachte keuze te maken. Ben je nog niet zeker over welke zonnepanelen te kiezen? Lees dan zeker verder!

 

Welke zonnepanelen moet ik kiezen?

FACTOR 1: merk zonnepanelen

FACTOR 2: prijs zonnepanelen

FACTOR 3: type zonnepanelen

FACTOR 4: vermogen zonnepanelen

CONCLUSIE: hoe kies ik de juiste zonnepanelen?

Wil je graag advies op maat over welke zonnepanelen je best kiest? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij erkende vaklui in jouw buurt via onze offerteservice.

welke zonnepanelen kiezen

 

FACTOR 1: merk zonnepanelen

Welk merk van zonnepanelen moet je kiezen? Als je zeker wil zijn dat je een hoogwaardige zonnepanelen-installatie aankoopt, ga je best voor een A-merk. Voorbeelden van kwalitatieve merken zijn SunPower, Solarwatt, LONGi Solar, … Op basis van de volgende criteria kan je nagaan welk merk het beste bij jou past:

  • Garantie: de meeste kwalitatieve merken hebben een productgarantie van meer dan 15 jaar. Daarnaast bestaat er ook een vermogensgarantie. Daarbij garandeert een fabrikant bv. na 25 jaar nog 85% van de maximale opbrengst.
  • Rendement: bij de betere zonnepaneel-merken ligt het rendement tussen de 20 en 23%. Hoewel je je best niet blind staart op dit percentage, kunnen beter renderende zonnepanelen toch een doorslaggevende factor zijn wanneer je slechts over een beperkte oppervlakte beschikt.
  • Service na verkoop: sommige merken bieden een meer uitgebreide service na verkoop aan dan andere merken. Heb je een concreet aanspreekpunt voor wanneer er een defect ontstaat? Heeft het merk ook een onderhoudsservice waar je jaarlijks op kan rekenen?

TIP: ben je niet zeker welk zonnepanelen-merk je wil? Dan kan je steeds advies vragen aan een professionele installateur. Ontvang hier gratis en vrijblijvend offertes van verschillende installateurs in jouw buurt!

 

FACTOR 2: prijs zonnepanelen

De prijs van zonnepanelen speelt uiteraard een belangrijke rol in de keuze voor een bepaalde installatie. Maar let wel op: een laag prijskaartje staat niet gelijk aan een goede installatie. Een zonnepanelen-installatie koop je aan voor een lange tijd en moet dus van hoge kwaliteit zijn om de tand des tijds kunnen doorstaan. Hieronder vind je alvast een tabel met enkele richtprijzen:

Aantal personenGemiddeld jaarlijks verbruikVereist aantal panelen (400 Wp)Prijs (incl. btw, omvormer & installatie)
12.500 kWh7€ 4.100 à 7.300
23.000 kWh9€ 5.000 à 8.800
33.500 kWh10€ 5.600 à 10.200
44.000 kWh12€ 6.600 à 11.700
54.500 kWh13€ 7.500 à 13.000
65.000 kWh15€ 8.200 à 14.500

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. Wil je graag een specifiek prijsvoorstel voor zonnepanelen ontvangen? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij installateurs actief in jouw buurt!

 

welke zonnepanelen kiezen installateur

 

FACTOR 3: type zonnepanelen

Welk type zonnepanelen moet je kiezen? Er zijn er namelijk heel wat op de markt. Tegenwoordig is het onderscheid tussen glas-glas zonnepanelen en glas-folie zonnepanelen het belangrijkste. We geven hieronder een woordje uitleg:

  • Glas-glas zonnepanelen: wil je zeker zijn van panelen die op langere termijn optimaal blijven presteren? Dan zijn zonnepanelen met een dubbele laag gehard glas de beste keuze. Dit type panelen is optimaal beschermd tegen extreme weersomstandigheden. Alleen mag je rekenen op een hoger prijskaartje.
  • Glas-folie zonnepanelen: panelen met een onderkant uit kunststof komen nog steeds het vaakst voor. Als je voor een goed merk kiest, ben je bovendien ook zeker van een goede prijs-kwaliteitsverhouding.  Het nadeel is wel dat de levensduur wat korter is in vergelijking met glas-glas panelen.

Op zoek naar een installateur om je zonnepanelen te plaatsen? Dan kan je via onze offerteservice gratis en vrijblijvend offertes ontvangen van meerdere specialisten in je buurt. Start hier je aanvraag!

 

FACTOR 4: vermogen zonnepanelen

Het vermogen van zonnepanelen vind je uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Dat geeft aan hoeveel stroom een paneel opwekt in ideale omstandigheden. Het is essentieel dat het vermogen van je zonnepanelen-installatie goed is afgestemd op jouw stroomverbruik.

Ook de beschikbare dakoppervlakte is van belang. Heb je slechts een beperkt dakoppervlak? Dan schaf je best zonnepanelen aan met een hoog piekvermogen. Zo moet je minder panelen leggen. Hoe hoger het vermogen, hoe meer rendement je uit je dakoppervlak haalt en hoe meer energie je bespaart.

TIP: een correct vermogen van je zonnepanelen-installatie is erg belangrijk. Daarom is het aangeraden om hierover advies te vragen aan een professional. Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van lokale vaklui!

 

CONCLUSIE: hoe kies ik de juiste zonnepanelen?

Hoe weet je welke zonnepanelen je moet kiezen? Het is vooral belangrijk om de bovenstaande factoren goed tegenover elkaar af te wegen. Je houdt dus best rekening met het vermogen van je zonnepanelen, het type, je budget en het merk, maar ook met de grootte van je dak, je dakoriëntatie, je persoonlijke voorkeuren, … Bovendien is ook welke omvormer je kiest belangrijk.

Hulp nodig met het kiezen van zonnepanelen? Dan kan je je wensen en voorkeuren bespreken met een professional. Via onze offerteservice kan je gratis en vrijblijvend offertes ontvangen van verschillende ervaren installateurs. Start je aanvraag via het offerteformulier hieronder:

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.