Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonne-energie-panelen.be Online info over de mogelijkheden en prijzen van zonnepanelen.
Zonne-energie-panelen.be
banner image

Soorten zonnepanelen

Zonnepanelen zijn verkrijgbaar in diverse soorten met elk hun specifieke opbouw, onderdelen, rendement en eigenschappen. Een overzicht van de meest gebruikte types, samen met info over de prijzen en mogelijke uitvoeringen vind je in dit artikel.

 

Fotovoltaïsche of thermische zonnepanelen?

Bij de keuze van zonnepanelen dien je eerst en vooral te bepalen waarvoor de zonnepanelen precies moeten dienen. Afhankelijk van het doel kies je voor thermische of fotovoltaïsche zonnepanelen (PV-panelen).

Thermische zonnepanelen, ook PVT- of hybride zonnepanelen genoemd, zetten zonnewarmte over op vloeistof. Vaak gaat het om zonnecollectoren. Deze worden vooral gebruikt voor het opwarmen van water voor huishoudelijke taken zoals water voor de douche, vaatwassser, vloerverwarming, …

Spreekt men over zonnepanelen, dan heeft men het meestal over de fotovoltaïsche zonnepanelen. Daarbij wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Lees meer over de soorten fotovoltaïsche zonnepanelen

Zonnepanelen laten plaatsen en benieuwd naar een voorstel en prijs op maat van jouw project?
✓ Vraag vrijblijvend offertes aan bij erkende installateurs van zonnepanelen.

 

soorten zonnepanelen

 

Fotovoltaïsche zonnepanelen: De soorten

Er zijn verschillende soorten PV-zonnepanelen beschikbaar. De keuze zal je maken afhankelijk van je eigen eisen, beschikbare budget en gewenste rendement en kwaliteit.

 

1. Monokristallijn zonnepanelen

Monokristallijn zonnepanelen komen samen met de polykristallijn variant het vaakst voor. Beiden zijn gemaakt van silicium. Bij deze zonnepanelen bestaan de zonnecellen uit 1 kristal.

Deze zonnepanelen werken het best bij direct zonlicht en zijn vooral geschikt voor kleinere oppervlaktes. Met een kleine hoeveelheid zonnepanelen kan je namelijk toch een relatief hoog rendement halen.

Monokristallijn zonnepanelen zijn duurder dan polykristallijn zonnepanelen. Dat komt door het langere en intensievere productieproces. Ze hebben wel een hogere opbrengst.

 

2. Polykristallijn zonnepanelen

Deze zonnepanelen hebben zonnecellen die bestaan uit meerdere kristallen.
Hoewel hun rendement redelijk hoog is, ligt het toch lager dan bij monokristallijn zonnepanelen. Dat verklaart ook de lagere prijs. Ze zijn vooral geschikt als je voldoende plaats ter beschikking hebt.

Polykristallijn zonnepanelen presteren het best bij indirect zonlicht. In onze regio, waar de zon niet altijd fel schijnt, is dat zeker een interessante eigenschap.

 

3. Amorf zonnepanelen

Bij amorf zonnepanelen of dunne-film zonnepanelen wordt amorf silicium gebruikt. In tegenstelling tot de eerder besproken soorten, bevatten deze amorf zonnepanelen geen kristallen. Dat maakt ze heel buigzaam.

Dunne-film zonnepanelen zijn dan wel stuk goedkoper dan de monokristallijn en polykristallijn variant, het rendement ligt heel wat lager. Er is dan ook een groot oppervlak nodig om ze rendabel te houden.

Tegenover de nadelen staat wel het feit dat amorf zonnepanelen, in tegenstelling tot andere soorten, ook goed werken bij hoge temperaturen. Verder ogen ze ook mooi en strak door hun diepzwarte kleur en matte afwerking. Lees hier meer over dunne film zonnepanelen.

 

Interesse in een prijs op maat voor fotovoltaïsche zonnepanelen?
✓ Vraag hier vrijblijvend offertes aan bij erkende installateurs van zonnepanelen.

 

zonnepanelen installeren

 

De invloed op je portemonnee

Gezien de verschillende mogelijke groottes, vermogens en merken is het moeilijk om de prijzen van zonnepanelen te vergelijken.

Belangrijk is om naar je energieverbruik te kijken. Hoe meer energie je nodig hebt, hoe meer vermogen je zal moeten installeren. Dat zal zich uiten in veel zonnepanelen of zonnepanelen met een hoog vermogen. Dat zal vanzelfsprekend een invloed hebben op de prijs van de installatie.

VOORBEELD:
– Energieverbruik: 4000 kWh/jaar
– Vereist vermogen van de zonnepanelen (energieverbruik delen door 85%): 4700 Wp (Zonnepanelen benutten slechts 85% van hun capaciteit waardoor moet het vermogen hoger moet zijn dan je verbruik.)
– Wat de installatie zal opleveren: 3995 kWh/jaar (4700 x 0,85)
– Richtprijs zonnepanelen: €10.000 (incl. btw, installatie, omvormer)
– Besparing: €998,75 bij een energieprijs van €0,25 (3995 x 0,25)

 

 

Ruim aanbod aan mogelijke uitvoeringen

Monokristallijn zonnepanelen zijn meestal zwart, maar zijn ook beschikbaar in blauw. De cellen hebben afgeronde hoeken waardoor er ruitjes tussen te zien zijn. Met een donkere ondergrond (backsheet) is dat probleem echter snel opgelost.

Polykristallijn zonnepanelen hebben meestal een blauwe kleur, maar zijn ook mogelijk in zwart. Amorf zonnepanelen zijn standaard zwart.

Er zijn ook transparante zonnepanelen of zonnepanelen in meer opvallende kleuren beschikbaar. Let op want deze kleuren gaan wel ten koste van de opbrengst van zonnepanelen.

Ook wat betreft het frame zijn er verschillende mogelijkheden. Een aluminium frame is meestal van toepassing bij polykristallijn zonnepanelen. Bij de monokristallijn variant kan dat bijvoorbeeld zwart gespoten worden.

 

zonnepanelen plaatsen op dak

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.