Werking van een zonneboiler

Een zonneboiler is de duurzame boiler bij uitstek. Ontdek in dit artikel hoe je je huis of sanitair water kan verwarmen met de energie van de zon.

Technische werking van een zonneboiler

Een zonneboiler werkt op basis van energie door zonnewarmte. Op het dak wordt een zonnecollector geplaatst, die de warmte opvangt. In de buizen bevindt zich vloeistof die door de zon wordt opgewarmd. Die wordt geleid naar het voorraadvat. De warmte van de vloeistof wordt afgegeven aan de voorraadtank. Nadien keert de koude vloeistof terug naar de zonnecollector. In minder zonnige periodes is er soms wel nood aan een bijverwarming, om te kunnen voldoen aan de vraag.

Schematische werking van een zonneboiler

Werking zonneboiler door zonnecollectoren

Er zijn twee soorten zonnecollectoren. Vlakkeplaatcollectoren en vacuĆ¼mcollectoren. Het verschil zit hem in de uitvoering en het warmteverlies. Een vacuumcollector op basis van een buizensysteem kent weinig of geen warmteverlies. Een vlakkeplaatcollector op basis van is goedkoper, maar heeft een minder goede isolerende werking. Voor een maximaal rendement plaats je ze op richting zuiden, op een hellingshoek van 36 graden.


De prijs van een zonneboiler

De prijs van een zonneboiler is afhankelijk van heel wat factoren. Afhankelijk van je persoonlijke behoefte, kies je voor een bepaald type boiler. Er zijn namelijk verschillende types en soorten zonneboilers. Daarnaast kan je ook nog subsidies verkrijgen via de overheid, waardoor de prijs nog wat lager ligt. Op zonneboiler.be vind je de exacte prijzen van een zonneboiler.


Toepassingen

Een zonneboiler wordt veel gebruikt voor het verwarmen van het sanitair water. Maar er zijn ook andere mogelijkheden. Je kan het ook gebruiken als centrale verwarming of om je zwembad op te warmen.


Hoeveel kan je besparen?

Een zonneboiler verbruikt minder energie in vergelijking met een klassieke boiler. Je kan je ongeveer een volledig jaar gratis wassen met warm water. Je hebt natuurlijk de initiƫle investering van de zonneboiler. Maar gelukkig betaalt die zich op lange termijn terug. De terugverdientijd is afhankelijk van de soort boiler, de energiebesparing en de eventuele subsidies. Gemiddeld verdien je de zonneboiler terug op 9 jaar tijd.

Zonnepanelen nieuws

reinigen
24 januari

Zonnepanelen reinigen loont!

Onderzoek wijst uit dat het jaarlijks reinigen van zonnepanelen kan zorgen voor een verbeterd rendement van 10%. Het laten reinigen van je installatie is dus al snel de moeite waard.

energie
6 augustus

Warmte en zonnestralen zijn niet gelijk

In tegenstelling tot wat je zou vermoeden hoeft de zon helemaal niet veel warmte te geven om energie op te wekken. Studies tonen aan dat zonnepanelen zelfs beter presteren bij lagere temperaturen onder de 20 graden.

zonnepaneel premies
13 oktober

premies afgeschaft

Door de verbeterde kwaliteit van zonnepanelen is het volgens de Vlaamse overheid niet langer nodig om subsidies uit te reiken. Een zonnepaneel installatie verdient zich nu ook zonder premies terug op een termijn van 5 tot 10 jaar.

Merken

Zonnepanelen merken

Gekende Fabrikanten

Wanneer je energie wenst op te wekken door middel van de zon is het belangrijk dat je kiest voor een kwalitatief merk!

Een betrouwbare fabrikant is niet alleen gekend om zijn geleverde kwaliteit maar heeft ook een veel betere garantie en na-service. Bij goedkope installaties is na enkele jaren al vaak gebleken dat goedkoop vaak duurkoop bleek te zijn.