Werking zonnepaneel

Een zonnepaneel zorgt voor heel wat gratis energie. De aanmaak van energie op basis van zonnewarmte verloopt via een ingenieus proces.

Werking fotovoltaïsche zonnepaneel

Fotovoltaïsche zonnepanelen produceren elektriciteit op basis van de warmte van de zon. Het werkt op basis van silicium. Onder invloed van zonlicht werkt de silicium elektriciteit op. Deze stroom wordt afgetapt en gebruikt voor de werking van huishoudelijke apparaten. De exacte manier waarop deze stroom wordt afgetapt kan verschillen.

zonnepanelen-werking

Zonnecollector

Een zonnecollector produceert warmte, die kan dienen voor de opwarming van tapwater of het verwarming van een woning. In de zonnecollector bevindt zich een vloeistof, die wordt opgewarmd door de energie van de zon. De platen rond deze leidingen worden altijd goed geïsoleerd, om te voorkomen dat er warmte ontsnapt. De opgewarmde vloeistof wordt geleid naar een boiler die de vloeistof bijverwarmd. Dit is in principe de werking van een zonneboiler.


Opbrengst

De opbrengst van je zonnepanelen hangt af van verschillende factoren. De hellingshoek zal de opbrengst beïnvloeden, alsook het aantal zonuren. In België kan een zonnepaneel maximum 900 uren per jaar op vol vermogen werken.


Omdat een opbrengst opgeven voor zonnepanelen moeilijk is, is het beter om een aanvraag op maat te doen bij verschillende bedrijven. Zo wordt het veel makkelijk om de opbrengst van verschillende zonnepanelen te vergelijken. Hier kan je gratis info & prijzen op maat aanvragen bij leveranciers van zonnepanelen.

Terugverdientijd

Hoe snel verdien je de investering van zonnepanelen terug? In Vlaanderen kan je stellen dat de gemiddelde terugverdientijd voor zonnepanelen schommelt tussen de 8 à 15 jaar. Het is heel moeilijk om hier een exact cijfer op te plakken, aangezien het van zoveel verschillende factoren afhankelijk is.


De terugverdientijd hangt af van het vermogen van de zonnepanelen, het aantal zonuren, de hellingshoek, verkrijgen van premies, de oorspronkelijke prijs van de zonnepanelen en de energietarieven.

Zonnepanelen nieuws

reinigen
24 januari

Zonnepanelen reinigen loont!

Onderzoek wijst uit dat het jaarlijks reinigen van zonnepanelen kan zorgen voor een verbeterd rendement van 10%. Het laten reinigen van je installatie is dus al snel de moeite waard.

energie
6 augustus

Warmte en zonnestralen zijn niet gelijk

In tegenstelling tot wat je zou vermoeden hoeft de zon helemaal niet veel warmte te geven om energie op te wekken. Studies tonen aan dat zonnepanelen zelfs beter presteren bij lagere temperaturen onder de 20 graden.

zonnepaneel premies
13 oktober

premies afgeschaft

Door de verbeterde kwaliteit van zonnepanelen is het volgens de Vlaamse overheid niet langer nodig om subsidies uit te reiken. Een zonnepaneel installatie verdient zich nu ook zonder premies terug op een termijn van 5 tot 10 jaar.

Merken

Zonnepanelen merken

Gekende Fabrikanten

Wanneer je energie wenst op te wekken door middel van de zon is het belangrijk dat je kiest voor een kwalitatief merk!

Een betrouwbare fabrikant is niet alleen gekend om zijn geleverde kwaliteit maar heeft ook een veel betere garantie en na-service. Bij goedkope installaties is na enkele jaren al vaak gebleken dat goedkoop vaak duurkoop bleek te zijn.