Zonnepanelen:
Terugverdientijd en rendement

Nu de subsidies voor zonnepanelen afgeschaft zijn, vraag je je misschien af of het nog wel interessant is om in zonnepanelen te investeren. Volgens het Vlaams Energieagentschap zijn zonnepanelen bij de huidige prijzen voor installatie en elektriciteit nog steeds rendabel, ook zonder overheidssteun. De berekeningen hieronder verschaffen meer duidelijkheid.

Gemiddelde opbrengst zonnepanelen

Belangrijk is om te weten dat zonnepanelen ongeveer 85% van hun capaciteit benutten. Het nominale vermogen van zonnepanelen wordt daarbij uitgedukt in WP (Wattpeak), de verwachte opbrengst in Kilowattuur (kWh).

We gaan hier uit van een zonnepanelen installatie met een vermogen van 4.500 WP. De verwachte opbrengst van deze installatie zal dan 3.825 kWh (4.500 x 0,85) per jaar bedragen. Afgaande van een energieprijs van €0,22 betekent dat dat je met bovengenoemd systeem €841,50 per jaar kan besparen (3825 x €0,22). Indien de energieprijzen stijgen, zal de besparing alleen maar groter worden.Terugverdientijd zonnepanelen

Als we uitgaan van een zonnepanelen installatie met een prijs van €7.500, kunnen we o.b.v. bovenstaande getallen concluderen dat je de investering voor de zonnepanelen in ongeveer 9 jaar hebt terugverdiend (7.500 / 841,50).

Gemiddeld gaan zonnepanelen zo'n 25 jaar mee. Al die jaren geniet je van een besparing op je energiefactuur, €841,50 per jaar volgens ons voorbeeld. De totale opbrengst van zonnepanelen is in dit geval dus €21.037,50 (25 x 841,50).

Ander voorbeeld:
Kiest men voor zonnepanelen met een lager vermogen, bijvoorbeeld 2.500 WP, dan komen de getallen uiteraard ook lager uit. De jaarlijkse besparing bedraagt dan €467,50 (2.125 kWh x 0,22). De totale opbrengst na 25 jaar komt neer op €11.687,50 (25 x 467,50). Uitgaande van een aanschafprijs van €3.500 betekenen dat een terugverdientijd van iets minder dan 8 jaar (3.500 / 467,50).


Zonnepanelen laten installeren en benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw situatie en wensen?
✓ Vrijblijvend offertes aanvragen bij erkende vakmannen kan via de offertepagina.


Rendement zonnepanelen

Rendement

Hoeveel je effectief kan besparen met zonnepanelen is sterk afhankelijk van het rendement van de panelen. Gemiddeld benutten zonnepanelen zo'n 85% van hun capaciteit, wat neerkomt op een rendementsverlies van 5%.

Het rendement van zonnepanelen is afhankelijk van verschillende factoren zoals het type zonnepanelen waarom het gaat, de plaatsing (een helling van 35° is ideaal), weersomstandigheden en leeftijd van de zonnepanelen. Zie ook het artikel Rendement zonnepanelen op zonne-paneel.net voor meer informatie.Conclusie:
Een investering die het overwegen waard is!

Omdat elke situatie weer anders is, is het uiteraard een goede zaak om zelf ook een aantal berekeningen te maken alvorens je beslist om zonnepanelen te laten installeren.

Hoe dan ook, ondanks de subsidies voor zonnepanelen zijn afgeschaft blijven zonnepanelen een slimme investering. Dat is onder meer te danken aan de gedaalde prijs van zonnepanelen en de technologische ontwikkelingen waardoor het rendement doorheen de jaren steeds beter geworden is.

Benieuwd of zonnepanelen een slimme zet zijn in jouw situatie? Vrijblijvend advies en prijzen op maat aanvragen bij erkende vakmannen kan via de offertepagina.


Zonnepanelen nieuws

reinigen
24 januari

Zonnepanelen reinigen loont!

Onderzoek wijst uit dat het jaarlijks reinigen van zonnepanelen kan zorgen voor een verbeterd rendement van 10%. Het laten reinigen van je installatie is dus al snel de moeite waard.

energie
6 augustus

Warmte en zonnestralen zijn niet gelijk

In tegenstelling tot wat je zou vermoeden hoeft de zon helemaal niet veel warmte te geven om energie op te wekken. Studies tonen aan dat zonnepanelen zelfs beter presteren bij lagere temperaturen onder de 20 graden.

zonnepaneel premies
13 oktober

premies afgeschaft

Door de verbeterde kwaliteit van zonnepanelen is het volgens de Vlaamse overheid niet langer nodig om subsidies uit te reiken. Een zonnepaneel installatie verdient zich nu ook zonder premies terug op een termijn van 5 tot 10 jaar.

Merken

Zonnepanelen merken

Gekende Fabrikanten

Wanneer je energie wenst op te wekken door middel van de zon is het belangrijk dat je kiest voor een kwalitatief merk!

Een betrouwbare fabrikant is niet alleen gekend om zijn geleverde kwaliteit maar heeft ook een veel betere garantie en na-service. Bij goedkope installaties is na enkele jaren al vaak gebleken dat goedkoop vaak duurkoop bleek te zijn.