Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonne-energie-panelen.be Online info over de mogelijkheden en prijzen van zonnepanelen.
Zonne-energie-panelen.be
banner image

Groepsaankoop zonnepanelen: interessant of niet?

Het lijkt zo aantrekkelijk: met z’n allen inschrijven voor een groepsaankoop zonnepanelen en dan profiteren van een lagere aanschafprijs. Maar is dat wel echt zo voordelig? In vele gevallen is het namelijk veel verstandiger om zonnepanelen te kopen via een lokale installateur. Informeer je alvast zeer goed op voorhand indien je een groepsaankoop overweegt.

 

Wat is een groepsaankoop zonnepanelen?

Bij een groepsaankoop bundelen honderden of duizenden mensen hun aanvraag voor de aankoop van zonnepanelen. De organisator van de groepsaankoop organiseert dan een veiling waarbij verschillende aanbieders van zonnepanelen hun beste prijs mogen opgeven. Diegene met prijskwaliteit het beste aanbod wint de veiling en mag bijgevolg de zonnepanelen leveren bij alle ingeschreven partijen.

 

Voordelen groepsaankoop zonnepanelen

Een groepsaankoop zonnepanelen kent zeker en vast een aantal voordelen:

  • Hoe meer mensen zich inschrijven voor een groepsaankoop zonnepanelen, hoe goedkoper.
  • Je voorkomt keuzestress. De aanbieder van de groepsaankoop zonnepanelen heeft al een pakket voor je samengesteld. Je hoeft dus niet zelf allerlei informatie te zoeken over zonnepanelen en toebehoren.
  • Organisatoren van groepsaankopen zonnepanelen leggen een bepaalde kwaliteit vast waar de zonnepanelen aan moeten voldoen. Zo kan je ervan uitgaan dat je in ieder geval een redelijke kwaliteit zonnepanelen ontvangt.

aankopen zonnepanelen

Nadelen groepsaankoop zonnepanelen

Een zonnepanelen groepsaankoop lijkt heel voordelig, maar in de praktijk blijkt dit lang niet altijd het geval. Er zitten immers nogal wat gevaren aan een groepsaankoop. Zo is de concurrentie op de markt van de zonnepanelen enorm toegenomen wat leidt tot een enorme prijzenslag. Fabrikanten en leveranciers worden continu onder druk gezet door de prijsdruk en lage marges.

Er is dus weinig ruimte om extra kortingen te geven en dus moeten ze op zoek naar andere manieren om lagere prijzen te garanderen. Dat gaat dan vaak ten koste van kwaliteit, zowel op vlak van materialen als installatie.

 

Bij groepsaankopen voor zonnepanelen wordt vaak gewerkt met standaard pakketten: zonnepanelen, omvormer en bevestigingsmateriaal. Maar eigenlijk houdt dat geen steek. Er zijn honderden zonnepanelen en omvormers. En dat komt omdat elk dak uniek is. Factoren zoals de hellingsgraad, oriëntatie, schaduw en dakoppervlak zijn belangrijke elementen die het rendement van jouw installatie bepalen. Kortom, een zonnepaneleninstallatie met optimaal rendement wordt steeds samengesteld op maat. Een standaard pakket heeft dus geen enkel nut.

 

Als er niet helder gecommuniceerd wordt over de kwaliteit van de materialen, zoals de panelen en de omvormer, dan loop je het gevaar minderwaardig materiaal aangeboden te krijgen. Goedkoop zou later dan wel eens duurkoop kunnen zijn. Een kwalitatieve zonnepaneleninstallatie moet minstens 25 jaar meegaan (met uitzondering van de omvormer). Minderwaardige materialen zullen niet zo lang meegaan. En dan lopen de kosten al snel op.

 

Installatie van zonnepanelen

Een ander belangrijk aandachtspunt is de installatie van de zonnepanelen. Een groepsaankoop winnen betekent enorm veel nieuwe klanten tegelijkertijd die vol ongeduld wachten op hun zonnepanelen. En dat heeft soms een aantal negatieve gevolgen.

Als winnaar van de veiling moet je over veel personeel beschikken om alle klanten snel en vlot te bedienen. Is dit niet het geval, dan lopen de wachttijden al snel op. De periode van het moment van inschrijving tot het moment van installatie kan blijven aanslepen. Mensen moeten vaak maandenlang wachten tot hun zonnepaneleninstallatie volledig in orde en gekeurd is. Zo mis je dus heel wat opbrengsten en wordt de goedkopere prijs van de groepsaankoop al snel teniet gedaan.

 

Vaak doet de leverancier dan een beroep op onderaannemers die jouw installatie komen installeren. De kwaliteit van de winnaar is dus niet noodzakelijk dezelfde als die van de installateur die ter plaatse komt. Deze werkwijze zorgt ook voor een extra partij die betaald moet worden, wat nog meer druk op de prijzen zet.

En wie contacteer je dan bij problemen: de winnende partij of de installateur die in onderaanneming werkt? Vaak zijn hun marges zo klein dat ze niet staan te springen voor mensen die problemen hebben met hun installatie. Of de organisator van de groepsaankoop? Die doet wel een aantal steekproeven, maar deze kan nooit bij iedere klant controleren of de installatie volgens plan verloopt. Een gebrekkige dienst naverkoop is een vaak gehoorde klacht als het gaat over groepsaankopen voor zonnepanelen.

 

Voorschot

Doe je mee aan een groepsaankoop, dan moet je vaak een voorschot betalen voor de leverancier jouw dak komt inspecteren. Als je na de inspectie beslist om toch niet verder te gaan met de groepsaankoop, wordt het voorschot terugbetaald. Gaat de leverancier echter intussen failliet, dan ben je dat voorschot kwijt. En welke bedrijven doen net mee aan zo’n groepsaankoop? Diegene die het het hardst nodig hebben en bereid zijn tegen zeer lage marges te werken.

 

Valse betrouwbaarheid

Commerciële bedrijven die groepsaankopen voor zonnepanelen organiseren haken zich vaak vast aan overheden om zo een gevoel van betrouwbaarheid te creëren. In de praktijk heeft die betreffende overheid weinig tot geen inspraak in de organisatie. Verder beschikken ze ook niet over voldoende kennis om goed te kunnen oordelen over een technische materie zoals zonnepanelen. Dat is echt specialistenwerk. Laat je dus niet misleiden als een commercieel bedrijf een groepsaankoop organiseert in opdracht van de provincie of overheid. Die overheid heeft weinig tot niks te maken met de inhoud ervan.

 

Kies voor een lokale installateur

Er zijn dus heel wat valkuilen en gevaren verbonden aan een groepsaankoop voor zonnepanelen. Hoe kan je dat vermijden? Kies voor een lokale installateur met een Rescert- of Quest-label. Dat zijn certificaten van bekwaamheid die de kwaliteit van een installateur garanderen. Een ervaren installateur maakt bovendien een legplan op maat van jouw dak en kiest de beste materialen voor een optimaal rendement. Hij houdt rekening met de oriëntatie, hellingsgraad en oppervlakte van jouw dak. Ook de schaduw speelt een belangrijke rol.

Een vakman houdt rekening met al deze parameters en simuleert jouw opbrengst in detail. Zo weet je op voorhand wat je mag verwachten van de voorgestelde installatie. Ook de service na verkoop is veel duidelijker en transparanter. Kortom, een lokale installateur maakt tijd voor jou en je profiteert er van een persoonlijke service.

Maar hoe kan ik de beste prijs eruit slepen? Vergelijk prijzen van meerdere lokale installateurs. Zo kan je prijzen, materialen en termijnen vergelijken. Maak daarom gebruik van onze gratis offertedienst en ontvang vrijblijvend maximaal 3 offertes van erkende installateurs. Start je aanvraag hieronder.

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.